31/05/2017
BLOGI

Tunnetta markkinointiin!

Markkinointialalla puhutaan paljon sisältömarkkinoinnin tärkeydestä ja tehokkuudesta. On entistä vaikeampaa tavoittaa kuluttajia perinteisellä mainoksella, jossa vain julistetaan oman tuotteen erinomaisuutta ja ominaisuuksia. Kun mediakanavia tulee koko ajan lisää, ad blocker -mainosesto-ohjelmat lisääntyvät ja sisältötulva kasvaa, täytyy yrityksen viesti olla oikeasti erottuva saadakseen kunnollista huomiota.

Verrataanpa kahta markkinointitapaa:

  1. Selaan netissä urheilu-uutisia, ja ruudulle ponnahtaa mainos, jossa mainostetaan urheilukenkiä. Mainos keskeyttää hetken, jossa luen analyysia eilisestä futispelistä. Klikkaan mainoksen pois.
  2. Olen menossa illalla futispeliin, ja mietin pelin alkuasetelmia. Sosiaalisen median etusivulleni nousee artikkeli, jossa joukkueen kumppanifirma kertoo, että heidän verkkosivuillaan on video, jossa tähtihyökkääjä kertoo joukkueen fiiliksistä ja lähtökohdista tuleviin otteluihin. Klikkaan artikkelia ja päädyn sponsorin verkkosivuille katsomaan videota. Samalla ymmärrän, että firma tukee suosikkijoukkuettani, ja huomaan videolta, kuinka pelaaja kertoo heidän tuotteensa auttavan häntä pelisuoritukseen valmistautumisessa. Olen tietoinen tuotteesta, sekä jätän firmalle huomaamatta digitaalisen jalanjälkeni myöhempää retargeting-markkinointia varten.

Keskeyttävän mainonnan sijaan yritysten kannattaisi jatkossa yhä enemmän panostaa aidosti kiinnostavaan sisältöön. Sellaiseen, joka auttaa, inspiroi, viihdyttää tai informoi kuluttajaa. Sellaiseen, jota kohderyhmä haluaa muutenkin kuluttaa, ja siinä sivussa tuoda esiin omia palveluitaan ja tuotteitaan.

Kun brändi ottaa kantaa johonkin ajankohtaiseen asiaan omalla sisällöllään, voidaan puhua mahdollisuusviestinnästä. Esimerkiksi poliittiset asiat voivat olla joskus herkkiä ja vaatia tarkan mietinnän, että uskalletaanko seistä brändinä selkeästi jonkun mielipiteitä jakavan asian takana. Mielestäni urheilu voi olla usein hieman vaarattomampi aihealue, johon brändi voi ottaa kantaa. Joukkueen tai urheilijan kannattamiseen liittyy aina tunnetta. Jos yritys haluaa tehdä rohkeaa ja aidosti erottuvaa markkinointia, niin mainio tapa on lyöttäytyä yhteen jonkun tunnetta herättävän urheilun kanssa, ja tehdä kiinnostavaa yhteismarkkinointia.

Usein fanien keskuudessa vallitsee hyväntahtoinen naljailun ja kuittailun kulttuuri kilpailijajoukkueen fanien kanssa. Tämä esiintyy kannatuslauluissa ja keskusteluissa eri faniryhmien välillä. Tässä piilee mielestäni paljon mahdollisuuksia rohkeille sponsoreille.

Jos esimerkiksi Puma Arsenalin sponsorina tekee twiitin, jossa naljailee verivihollisen Tottenhamin faneille, niin osa suuttuu. Mutta kun uskalletaan sanoa mielipide, niin tällöin erotutaan massasta ja luodaan aitoa tunnetta. Eikä urheilu ja fanittaminen kuitenkaan ole haudanvakava asia.

Tekisitkö mieluummin yleisluontoisen markkinointiviestin, joka ei herätä kenessäkään juuri mitään tunteita eikä myöskään reaktioita?

Vai tekisitkö rohkean kannanoton, jota intohimoiset fanit jakavat eteenpäin ja arvostavat, närkästyttäen kuitenkin samalla osan kilpailijajoukkueen faneista?

Valinta ei toki ole helppo. Mutta nykypäivän markkinointiviestien tulvassa kallistuisin itse jälkimmäiseen, huomiota herättävään vaihtoehtoon.

Heikki Pohjonen on Starsquadin Digital Sales & Marketing Director sekä Sponsorointi & Tapahtumamarkkinointi ry:n hallituksen jäsen.

Seuraa Heikkiä Twitterissä twitter.com/hpohjonen

16/06/2017

Telian ja Palloliiton yhteistyö toukokuun kuukauden sponsorointinosto

Sponsorointi & Tapahtumamarkkinointi ry on valinnut toukokuun kuukauden sponsorointinostoksi Telian ja…

15/06/2017

Foorumi 2017: Ilmoittaudu early bird -hintaan

Järjestyksessään viides Foorumi järjestetään 22.-23.11.2017 M/S Silja Europalla. Vuoden 2017 Foorumi…

26/05/2017

London Symphony Orchestra ja kulttuurisponsorointia Lahdessa tiistaina 13.6.2017

Nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä kuulemaan maailman maineikkaimpiin orkestereihin lukeutuvaa London…

TERVETULOA MUKAAN!

Sponsorointi & Tapahtumamarkkinointi ry:n tehtävänä on nostaa sponsoroinnin ja tapahtumamarkkinoinnin tuloksellisuutta ja osaamista Suomessa. Yhdistys edistää koko toimialan hyvinvointia keräten yhteen brändit (sponsorit, tapahtumia hyödyntävät yritykset), oikeuksien omistajat (kohteet, järjestäjät) sekä alan asiantuntijat (toimistot, konsultit).

Sponsorointi & Tapahtumamarkkinointi ry toimii läheisessä yhteistyössä muiden pohjoismaisten alan sisaryhdistysten kanssa. Erityisesti linkit ruotsalaiseen Sponsring och Eventföreningen -yhdistykseen (www.sefs.se) sekä norjalaiseen
Sponsor- og Eventforeningen -yhdistykseen (www.sponsorogeventforeningen.no) ovat vahvoja.

LUE LISÄÄ YHDISTYKSESTÄ

31/05/2017
BLOGI

Tunnetta markkinointiin!

Markkinointialalla puhutaan paljon sisältömarkkinoinnin tärkeydestä ja tehokkuudesta. On entistä vaikeampaa tavoittaa kuluttajia…
Heikki Pohjonen
Digital Sales & Marketing Director, Starsquad
TUTUSTU BLOGIIN